De meest duurzame houtsoorten voor mesheften

Als u aan messen denkt, wat komt er dan als eerste in u op? Is het de schoonheid van het licht dat op het lemmet breekt, of is het de gesofistikeerde uitstraling die uw aandacht trekt? De meeste mensen zullen antwoorden dat het lemmet het meest indrukwekkende is aan elk mes, maar dat is alleen als u het vakmanschap van het handvat van het mes niet op waarde heeft geschat.

Weet u hoe hardhout zich verhoudt tot zachthout en welke houtsoort het beste is voor een goede grip?

Om die vraag snel te beantwoorden: hardhout is over het algemeen dikker en duurzamer, terwijl zachthout zelden voor mesheften wordt gebruikt. In plaats van hardhout wordt echter vaak gestabiliseerd hout gebruikt – dat is hout dat een moeilijk proces heeft ondergaan. Hardhout en gestabiliseerd hout zijn wat u kan verwachten in uw culinaire assortiment.

Zoals u ongetwijfeld ziet, speelt het heft van een mes een vrij belangrijke rol, en daarom moet u zich voorlichten over wat het beste hout is.

Pakkahout

Dit is een van onze favoriete materialen voor messen, en u zult het vaak tegenkomen in onze catalogen. Pakkahout is een kunsthout dat uitstekend geschikt is voor veelvuldig gebruik en dus perfect voor mesheften. Het kan in verschillende kleuren worden geleverd, maar wij geven de voorkeur aan de uitstraling van natuurlijk hout, zoals eiken of kastanje.

Wat Pakkahout zo geschikt maakt voor keukengereedschap is de dikke samenstelling, de waterbestendige eigenschappen en de duurzaamheid.

Rozenhout

De meeste van onze messen hebben een palissander handvat omdat het mooi, sterk en hard is. Het is een eersteklas houtsoort met een uitstekende duurzaamheid, een rijke kleur en een welriekende geur, waardoor het een gewild materiaal is voor elk vakkundig vervaardigd stuk gereedschap – maar vooral voor messen.

Esdoorn Burl

Esdoorn Burl wordt vaak gebruikt bij de vervaardiging van messen en is afkomstig van, u raadt het al, een grote esdoornbladboom. Ondanks zijn stevigheid moet Esdoorn Burl worden gestabiliseerd, zodat het niet barst bij regelmatig gebruik. Het kan ook gemakkelijk in een groot aantal kleuren worden geverfd, wat voor sommige koks aantrekkelijk is.

Ebbenhout

Ebbenhout komt zelden voor in alledaagse keukenmessen, maar vanwege het hoge prijskaartje meer in de speciale voorwerpen. Het glanzende, bijna gitzwarte uiterlijk is, samen met zijn taaiheid, wat het zo uniek maakt. Hoewel duurzaamheid een van de grote voordelen van ebbenhout is, kan het iets moeilijker te bewerken zijn en duurt het dus langer om het te vormen.

Eik

Iedereen heeft wel eens gehoord van eikenhout – het is veelzijdig, visueel aantrekkelijk, en overvloedig beschikbaar. Het is een traditioneel materiaal voor messen en snijgereedschap; er zal eikenhout in uw gereedschapskist zitten. Eikenhout wordt regelmatig gebruikt om mesheften te maken, omdat de lijm zich er makkelijk aan hecht, waardoor de tang moeiteloos op zijn plaats kan worden bevestigd. De betaalbaarheid is ook nog een goed argument in zijn voordeel.

Samengevat

Er zijn vele houtsoorten die voor mesheften kunnen worden gebruikt, maar onze persoonlijke favorieten zijn Pakkahout en palissander – u kunt al onze collecties online bekijken en kopen. Uiteindelijk moet u drie factoren in overweging nemen wanneer u beslist welke handgreep voor u het beste werkt: is het duurzaam, is het comfortabel in het gebruik en ziet het er goed uit in uw keuken?

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0