Wat u moet weten over de verzorging van een koolstofstalen mes

Misschien heeft u onlangs een koolstofstalen mes gekocht, of misschien denkt u er nog steeds over na en bent u op zoek naar informatie.

Uw vraag is: hoe onderhoudt u uw koolstofstalen mes?

Terwijl conventionele roestvrijstalen messen relatief gemakkelijk te onderhouden zijn (hoewel niet onfeilbaar), vereisen koolstofstalen messen iets meer inspanning.

Deze worden door de meeste chef-koks als superieur beschouwd, omdat zij door hun kenmerken een aanzienlijk voordeel hebben bij het snijden van voedsel, omdat dit mooier en langer kan gebeuren. Als u meer wilt weten over het nut van koolstofstalen messen, lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Ondanks dit grote voordeel vergt een mes van koolstofstaal een grondiger onderhoud, waarvan u zich bewust moet zijn, om het zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken.

Als u uw koolstoffen mes niet onderhoudt….

Roestvrije versus koolstofstaal Oxidatie
Oxidatie van een koolstofstalen mes

Als u uw koolstofstalen mes niet goed onderhoudt, zijn de gevolgen vreselijk.

Zoals u op de foto hierboven kan zien, is het lemmet van het koolstofstalen mes met roest besmeurd omdat het mes slecht is schoongemaakt en er urenlang water op het materiaal heeft gelegen.

Als u niet wilt dat dit gebeurt met uw kostbaar koksmes, is dit het moment om notities te maken.

Hoe u uw koolstofstalen mes goed kan onderhouden

Slecht onderhoud van uw koolstofstalen mes zal resulteren in roestvlekken, naast andere onaangename schade.

Als je mes iets donkerder is geworden, in vergelijking met toen u het kocht, raak dan niet in paniek,want dit is volkomen normaal. De koolstofstaallegering heeft in contact met omgevingslucht, verschillende voedingsmiddelen en vloeistoffen, deze reactie na verloop van tijd.

Dit is wat je mes echt zal beschadigen:

De vaatwasser…

De hoge watertemperatuur en de onderdompeling in water gedurende een betrekkelijk lange tijd, zijn zeer slecht voor uw mes. Bovendien zal uw mes urenlang vuil blijven voordat het uiteindelijk wordt afgespoeld en schoongemaakt, waardoor het ook beschadigd raakt.

U moet systematisch uw mes wassen , eigenlijk best direkt na gebruik.

Het mes in de gootsteen laten liggen…

Nu u begrepen hebt dat het niet in de afwasmachine mag, is er ook geen reden om het uren of dagen vuil in de gootsteen te laten liggen.

Door dit te doen, laat u uw mes oxideren.

Te agressief wassen…

Wanneer u uw koolstofstalen mes wast, moet u dat voorzichtig doen. Gebruik een zachte spons en zeep. Als u klaar bent, veeg dan uw mes af totdat het helemaal droog is.

Het mes op een vochtige plaats bewaren…

Condensatie zal uw mes net zo beschadigen als water dat doet. Bewaar uw mes op een droge plaats.

Samenvattend

Uw koolstofstalen mes is een kostbaar object, en het zou zonde zijn het te laten bederven. Om het zo lang mogelijk in goede staat te houden, moet u het na elk gebruik grondig schoonmaken en niet te lang in contact laten komen met vocht.

Een kleine tip: om de legering te beschermen, is het altijd het beste om het oppervlak in te oliën met bakolie en het af te vegen met linnen of keukenpapier om oxidatie te voorkomen!

U kunt uw koolstofstalen mes nu met een gerust gemoed gebruiken, zonder het te beschadigen. Als u aarzelt om er een te kopen, weet u nu dat het onderhoud ervan eenvoudig is, als u zich er maar aan houdt, en dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen!

Bij damas-messsen.com bieden we een breed assortiment aan handgemaakte koolstofstalen messen. Ga ze ontdekken door hier te klikken, we zijn er zeker van dat het u zal bevallen!

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0