Gekartelde vs niet-gekartelde steakmessen: welk is beter?

Er is veel discussie in de culinaire wereld over welke beter is, de gekartelde steakmessen of de niet-gekartelde steakmessen. Natuurlijk hebben beide hun voor- en nadelen, maar welke is de beste optie voor u?

In deze blogpost zullen we de verschillen tussen deze twee soorten messen verkennen, en bespreken we verder ook welk een meer acceptabele optie is voor uw keuken. Blijf lezen voor meer informatie!

Wat zijn gekartelde steakmessen?

Ze zijn de meest populaire en gangbare keuze van steakmessen, omdat men gelooft dat ze soepel, bijna moeiteloos door voedsel kunnen snijden.

gekartelde vs niet-gekartelde steakmessen

Gekartelde steakmessen zijn messen met tandachtige kartelingen op het lemmet. Dit mes is ontworpen om met gemak door harder vlees, zoals dus biefstuk, te snijden. De kartels helpen om het vlees vast te grijpen en door te snijden zonder het te scheuren of te versnipperen.

De geschulpte randen op deze messen helpen bij het creëren van een gladde, schone snit terwijl het mes in het voedsel snijdt en ook met grote kracht door het vlees snijdt.

Gekartelde Steakmessen – Voordelen

Snijdt gemakkelijk door vlees (zonder te versnipperen / scheuren) – U kan bijna alles doorsnijden met een gekarteld mes, van voedsel met een harde korst zoals biefstuk en brood tot en met fruit met dikke rind. Deze messen zijn veelzijdig; misschien wilt u er zelfs een voor uw ambachtelijke kazen.

Blijven scherper voor langere tijd – De beste messen zijn vaak gekarteld omdat ze voor een gelijkmatige verdeling van de druk zorgen wanneer u ermee snijdt. Het betekent dat, als de ene kant scherper is dan de andere, er minder risico is om de efficiëntie ervan over verloop van tijd te behouden, en dit vanwege het feit hoe fijn deze tanden gemakkelijk door harde materialen zoals vlees of hout kunnen snijden.

Gekartelde Steakmessen – Nadelen

Vereist een beetje meer onderhoud – Omdat gekartelde messen zijn ontworpen om materialen vast te pakken en erdoor te scheuren, kunnen ze snel dof worden als ze niet goed worden verzorgd. Om ze op hun best te laten presteren, moet u uw gekartelde messen zo vaak mogelijk (zeker om de paar weken) aanscherpen en slijpen.

Misschien moeilijker om te vinden – Niet alle keukenwinkels hebben gekartelde steakmessen, dus misschien moet u jwat meer rondkijken als u op zoek bent naar dit type van mes.

Wat zijn niet-gekartelde steakmessen?

Niet-gekartelde steakmessen zijn messen die geen kartelingen op het lemmet hebben. Ze zijn meestal erg scherp en glad, met een fijne kant die vlees zuiver door kan snijden.

Met een vlijmscherpe kant, die dwars door vlees snijdt zonder de vezels te scheuren, hebben niet-gekartelde steakmessen de voorkeur van vele vleesliefhebbers omdat ze al hun smaakvolle sappen intact houden bij elke snede. Bovendien betekent dit dat je een zuivere snit krijgt.

Niet-gekartelde steakmessen – Voordelen

Een biefstuk onder een hoek snijden – Als u dat perfecte, goed gedefinieerde stukje biefstuk wilt krijgen, zonder afbuigende tandafdrukken op je bord, dan is het tijd voor niet-gekartelde messen.

Bijvoorbeeld, als al het andere faalt en we onze sneetjes over de hele lijn recht nodig hebben – zoals bij het maken van spaanders of zelfs brunoise (een Franse term die fruit / groenten in kleinere stukjes “opbreken” betekent) – ga dan door met dit type van mes.

Houdt elke hap meer intact – Één van de grootste fouten die veel mensen maken bij het koken van biefstuk, is het gebruiken van een mes dat niet scherp genoeg is. De niet-gekartelde kant op dit type van mes helpt elke hap mee intact te houden en dit betekent dat je minder saplekken op je bord krijgt, en natuurlijk ook schoner bestek na het eten.

Meer voorkomend – Deze messen komen veel vaker voor dan gekartelde steakmessen, dus u zal geen moeite hebben om ze in uw plaatselijke keukenwinkel te vinden.

Niet-Gekartelde Steakmessen – Nadelen

Vaak slijpen – Omdat niet-gekartelde messen veel slijtage meemaken, moeten ze vaker worden geslepen dan gekartelde messen.

De biefstuk zelf, zal ervoor zorgen dat je mes zijn kant verliest omdat het een kleinere oppervlakte heeft om mee te snijden. Dit betekent dat er ook minder materiaal tussen het mes en het gerecht zit, dus het vereist scherpere randen aan beide kanten om niets of niemand te beschadigen.

Gekartelde vs Niet-Gekartelde Steakmessen

Prestatievergelijking

Gekartelde steakmessen zijn een must-have in elke keuken. Ze kunnen, door hun veelzijdige ontwerp, worden gebruikt voor het snijden van brood, fruit of vlees. Dit maakt ze ideaal voor het benedenwaarts snijden van verschillende soorten voedsel zoals gebraden vlees en meer.

Ondertussen is er niets meer bevredigender dan niet-gekartelde steakmessen te hebben bij het snijden van een biefstuk. Een gekartelde mes kan kleine stukjes voedsel achterlaten terwijl u probeert door uw vlees te snijden, wat resulteert in minder sappige happen – en dat klinkt niet al te goed. Aan de andere kant hebben niet-gekartelde messen gladdere randen, waardoor ze perfect zijn voor diegenen die hun biefstuk liever “a point” houden zonder dat er enige restjes bovenop het mes blijven zitten.

Niet-gekartelde messen zijn beter geschikt om dwars door het vlees te snijden, terwijl gekartelde messen ideaal zijn om te slachten of om onder een hoek te snijden.

Scherptebehoud

Als het gaat om zuiver de prestaties, dan zijn gekartelde steakmessen de duidelijke winnaar. Hun scherpe kartelingen helpen hen om vlees gemakkelijk vast te grijpen en erdoor te snijden, terwijl niet-gekartelde messen soms moeite hebben om te door het vlees te snijden zonder versnipperen of scheuren.

Bovendien kunnen gekartelde steakmessen gedurende langere perioden scherp blijven, waardoor ze een betere keuze zijn voor diegenen die een mes willen dat gemakkelijk taaie vleessneden aankan. Gekartelde steakmessen hebben echter meer onderhoud nodig om scherp te blijven en ze kunnen moeilijker te vinden zijn dan niet-gekartelde messen.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen gekartelde en niet-gekartelde steakmessen af van uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan de schone, rechte sneden gemaakt met een niet-gekarteld mes, terwijl anderen vinden dat de kartelingen op een gekarteld steakmes hen helpen om harder, korstig vlees efficiënter vast te grijpen en te snijden.

Gemak van slijpen

Het grootste nadeel van gekartelde messen is dat ze onverzetbaar zijn als het over het slijpen gaat. Dit gebeurt omdat hun lemmet rijen of ribbels in de buurt van de kant heeft, waardoor het iets moeilijker te slijpen valt voor iemand die geen ervaring heeft met slijpgereedschap.

Niet-gekartelde steakmessen zijn een stuk makkelijker te slijpen; ze vereisen echter regelmatig onderhoud omdat ze vooral worden gebruikt voor hard snijden.

Dus welke moet ik me aanschaffen?

Laten we eerlijk zijn; beide messen zijn geweldig als het gaat om steakmessen! Het zal er altijd op neerkomen van waar uw persoonlijke voorkeur naar uitgaat.

Het gekartelde mes is een uitstekende keuze voor diegenen die hun vlees graag doorgekookt hebben, maar niet te hard of te taai. Het kan echter zijn dat u zelf wat oefening nodig heeft om het te slijpen, dus ga naar een expert als u het onderhoud zelf niet aankunt.

Als u van quasi rauwe, sappige steaks houdt, dan is het niet-gekartelde mes iets voor U. Slijp ze echter slechts één keer met een elektrische slijper en onthoud: handmatig slijpen is altijd beter dan het slijpen met een machine.

Waarom niet een set van elk? U realiseert nooit wanneer de behoefte aan één van beide zal ontstaan.

Veelgestelde vragen

Kan u gekartelde steakmessen slijpen?

Ja, gekartelde steakmessen kunnen geslepen worden met de juiste gereedschappen en technieken. Het kan echter een uitdaging zijn om er een scherpe rand op te krijgen en ze vereisen meer onderhoud dan niet-gekartelde messen.

Worden gekartelde steakmessen dof?

Ja, gekartelde steakmessen kunnen na verloop van tijd dof worden als ze niet goed worden onderhouden. Dit kan worden gedaan door ze regelmatig te slijpen of een honing-staaf te gebruiken om de kartelingen uit te lijnen.

Zijn gekartelde steakmessen beter voor hardere stukken vlees?

Gekartelde steakmessen kunnen vlees gemakkelijk vastgrijpen en verscheuren, waardoor ze een betere keuze zijn voor diegene die een mes wil dat taaie vleessneden gemakkelijk aankan. Gekartelde steakmessen hebben echter meer onderhoud nodig om scherp te blijven.

Hebben gekartelde steakmessen meer onderhoud nodig?

Ja, gekartelde steakmessen hebben meer onderhoud nodig om scherp te blijven. Dit omvat het regelmatig slijpen en een honingstaaf gebruiken om de kartelingen uitgelijnd te houden.

Beste plek om steakmessen te kopen

Waar koop u de beste steakmessen? We denken dat u uw juiste partner hebt gevonden! Winkels of warenhuizen hebben genoeg fatsoenlijke messen voor elke keuken.

Maar als het de kwaliteit is waar u naar uitkijkt, dan raden we u aan om hier bij Damas Messen een aantal hoogschallige modellen van ons product te gebruiken. Ze gaan langer mee dan al de andere messen in deze categorie, en we kunnen u verzekeren dat ze uitstekende prestaties leveren (vraag het aan iedereen die het al weet).

twee van de beste steakmessen die we hier hebben zijn;

Damas Messen – Gesmeed Steakmes

Dit mes is perfect voor al uw hartige maaltijden. Het heeft een scherp lemmet, een lichtgewicht constructie waardoor het gemakkelijk met één hand kan worden gehanteerd en snijdt met weinig moeite door biefstuk.

Dit gesmede steakmes is het perfecte tafelmes voor al uw snijbehoeften. Met een gewicht van slechts 60 gram (0,13 pond) en een lemmetlengte van 11 cm (4 3/4 inch) kunt u moeiteloos en met precisie door vlees of groenten snijden. Dus of u nu snel een sappige ossenhaas in blokjes moet snijden of een stevige hamburgers in plakjes moet snijden, deze kleine man doet wat hij moet doen zonder mankeren.

Damas Messen – Gedraaid Steakmes

De volgende in de rij is het gedraaid Steakmes. Dit gedraaide steakmes zal een echte blikvanger zijn tijdens uw volgende maaltijd, barbecue of picknick. Het is gemaakt van semi-roestvrij staal, en het ontwerp geeft het een authentieke rustieke uitstraling die indruk zal maken op al uw gasten.

Met een gewicht van slechts 85 g (0,19 lbs) en het vermogen om overal gemakkelijk doorheen te snijden, is dit mes perfect voor elke thuiskok.

De lengte van het lemmet betekent dat u het veilig in u keuken kan gebruiken zonder u zorgen te maken uzelf te snijden. Ze zijn ook altijd perfect gevormd, dankzij hun scherpe rand, die tijdens het gebruik nooit geslepen hoeft te worden.

Samengevat

Nu u onze diepgaande vergelijking van gekartelde tegenover niet-gekartelde steakmessen hebt gelezen, kun u een weloverwogen beslissing nemen over welk type van mes het beste bij u past. Vergeet niet dat het allemaal neerkomt op uw persoonlijke voorkeur.

Nu, hou vast aan wat u zoekt. Als u een mes wilt dat gemakkelijk te onderhouden is en hardere stukken vlees aankan, dan zijn gekartelde steakmessen de juiste keuze. Als u echter op zoek bent naar een meer esthetisch aantrekkelijk mes en één dat gemakkelijk door zachtere stukken vlees kan snijden, dan zijn niet-gekartelde steakmessen de betere optie.

Wat u ook kiest, zorg ervoor dat u winkelt bij een gerenommeerde winkel, voor messen van de beste kwaliteit.

Gerelateerde berichten

Een korte gids voor Damascus Bowie Messen

Een van de meest populaire messen op de markt is een Damascus Bowie mes. Ze staan bekend om hun extreme scherpte en duurzaamheid, waardoor ze perfect zijn voor diverse toepassingen….

5 Interessante Feiten over Damascus Messen

Damascus messen hebben niet alleen een rijke geschiedenis, ze zijn ook verbluffend mooi en vakkundig vervaardigd. Hier zijn 5 interessante feiten over Damascus messen.

De Evolutie van Messen

Messen worden gebruikt bij elke maaltijd die u bereidt of bij elk creatief project in uw keuken, maar heeft u zich ooit afgevraagd waar messen vandaan komen en hoe ze zijn geëvolueerd?

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0